За да виждате този флаш Ви е нужен
Adobe Flash Player версия 8 или по-висока!

Get Adobe Flash playerПредседателят на КЕВР доц. Иван Иванов участва в официалното откриване на модернизираната компресорна станция "Петрич"

13.06.2016 г.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов бе сред официалните гости на церемонията за въвеждане в експлоатация на модернизираната компресорна станция "Петрич". Обектът е част от мрежата за транзитен пренос на природен газ през територията на страната ни за Турция, Гърция и Македония. В реконструкцията и модернизацията на КС "Петрич” са инвестирани близо 35 млн. лв. В тези средства са включени монтажът на нов компресор и изграждане на съоръжения, с които се осигурява възможност за работа на станцията в пълен реверсивен режим, чрез който да се определя посоката на газоподаването. По този начин за първи път вече има техническа възможност, при необходимост, да получаваме доставки и от терминала за втечнен природен газ "Ревитуса" в Гърция, с което се гарантират енергийната сигурност и независимост на България при евентуална криза с газовите доставки.

На церемонията по откриване на компресорна станция "Петрич" присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник-министър председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Ерик Рубин, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

С въвеждането в експлоатация и на четвъртата компресорна станция – КС "Петрич", приключва първият етап, свързан с модернизацията на националната газопреносна мрежа. За период от осем месеца в експлоатация са въведени и компресорните станции "Странджа", "Ихтиман" и "Лозенец". Финансирането за рехабилитацията им е осигурено от "Булгартрансгаз" ЕАД със собствени средства на обща стойност 220 млн. лв. През тази година предстоят подготвителните дейности и за втория етап от процеса на модернизация на преносната мрежа. Предвижда се още 4 компресора от транзитната система да бъдат сменени с нови високоефективни и екологични съоръжения. Очаква се стойността на втория етап да бъде около 170 млн. лева като ЕС ще покрие 50% от инвестицията в тях, а останалата част от средствата ще бъде осигурена от "Булгартрансгаз".Галерия