За да виждате този флаш Ви е нужен
Adobe Flash Player версия 8 или по-висока!

Get Adobe Flash playerПредседателят на КЕВР доц. Иван Иванов участва в официалното представяне на сондажния кораб Noble Globetrotter II на пристанище БМФ "Порт Бургас"

19.04.2016 г.

Модерната платформа ще проучва и ще търси находища на нефт и газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов участва в официалната церемония на пристанище "БМФ "Порт Бургас" във връзка със старта на сондажните дейности по проекта за търсене и проучване на находища на нефт и газ в блок "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Сред официалните гости бяха премиерът на България Бойко Борисов, министри, народни представители, гости. Проучванията в блока "Хан Аспарух" се извършват и финансират от френската петролна компания "Тотал Е&П България", в консорциум с австрийската "ОМВ Офшор България" ГмбХ и испанската "Репсол България" Б.В. "Тотал Е&П България" е оператор на проекта в блока "Хан Аспарух" от април 2014 г. и по договора с българското правителство се предвиждат двa проучвателни сондажa.

Участниците в церемонията посетиха акостиралия в пристанището сондажен кораб Noble Globetrotter II, който до няколко дни ще отплава за първите проучвателни сондажи в блока "Хан Аспарух". Проучванията ще обхванат територия от 14 000 кв.км. в акваторията между Варна и Шабла. След извършените досега от "Тотал" сеизмични проучвания в района на блока "Хан Аспарух", вече е изготвена пълна 3D карта на морското дъно. Първият сондаж ще бъде извършен на около 126 км. източно от Варна, на дълбочина до 5 600 м. Резултатите от него се очакват в срок от четири месеца, в зависимост от метеорологичните условия, след което ще бъде изготвен анализ на резултатите и ще бъде направена оценка на перспективността на блока. През 2017 г. предстои и втори проучвателен сондаж.

Компанията "Тотал" извършва дейности по проучване, разработване и добив на нефт и природен газ в повече от 50 страни. Наетият специален кораб за дълбоководни проучвания Noble Globetrotter II е собственост на американската Noble Drilling Holding и е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Корабът е с дължина 190 метра и разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременно провеждане на няколко операции. Високоспециализираното оборудване на Noble Globetrotter II дава технически възможности за сондажи до 3 000 м. воден стълб, както и до 4 километра скала на морското дъно. На борда му е изградена специална писта, откъдето два хеликоптера ще транспортират екипажите. Материалите, необходими за сондажите и отпадъците ще бъдат транспортирани с други два кораба.Галерия